Zicht op het Calmeynbos in De Panne (België - West Vlaanderen) - geschilderd door de Belgische kunstenaar Pieter Ringoot rond 1980 - Olieverf op doek. (Het originele schilderij heeft een afmeting van 108cmx80 cm.
Pieter Ringoot was niet iemand die echt hield van verre buitenlandse reizen. Op vakantie gaan deed de familie meestal gewoon aan de Belgische kust. Hij vertrok echter nooit zonder zijn schetsboek en enige schilderbenodigdheden. (Iets wat ik als kleinzoon van Pieter trouwens ook nooit doe) Resultaat hiervan zijn verschillende veelal impressionistische werken die geschilderd zijn in de omgeving van de West-Vlaamse kuststeden De Panne en Oostduinkerke.
Het Calmeynbos bevindt zich op het grondgebied van De Panne. Het bos wordt doorsneden door de Kerkstraat, die de verbinding vormt tussen De Panne en Adinkerke.
Het oostelijk deel van het bos is eigendom van de gemeente De Panne en sluit aan bij de Oosthoekduinen. Het westelijk deel van het Calmeynbos is eigendom van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht.
Het bos werd aangeplant in 1903, deels op duinen met intact reliëf, deels op genivelleerde voormalige akkers. Dit gebeurde op initiatief van landbouwingenieur Maurice Calmeyn. Hij was geïnteresseerd in de groeimogelijkheden van bomen in kalkrijke duinen en liet daarom een loofbos van 85 ha aanplanten.
Het bos is een goed ontwikkeld abelen-iepenbos met spontane verjonging en een grote biotische en abiotische variabiliteit. Vandaag groeien er 25 soorten bomen en 40 soorten heesters. Het is rijk aan mossen, korstmossen en zwammen en biedt broedmogelijkheden aan bosvogels zoals de wielewaal en verschillende soorten spechten. Zowel ten oosten (de Oosthoekduinen) als ten westen (de Krakeelduinen) ligt een halfopen duinlandschap.
Sinds 1935 is het bos beschermd als landschap en het maakt tevens deel uit van het Natura 2000-netwerk als onderdeel van 'Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin' (bron; wikipedia)